top of page

Fyllningsterapi

 

Det finns olika orsaker till varför man behöver laga (utföra fyllningsterapi) en tand. 

Oftast har man ett hål eller karies med andra ord. Man kan även laga en frakturerad tand med fyllningsmaterial. 

 

Hur går behandlingen till?

Man oftast bedövar tanden. Därefter rengör man ytan genom att borra borta karies eller andra materials rester, tvättar tanden med olika vätskor och sedan fyller i med komposit fyllnadsmaterial. Ofta behöver man sätta en form på tanden för att få en bra kontaktpunkt mellan tänder utan någon överskott. 

 

Varför får man hål i tänderna? Vad är karies? 

Hål i tänderna är samma sak som karies. Karies är en tandsjukdom som orsakas av en specifik sorf av bakterier som många av oss har i munflora. Som vi alla vet har vi bakterier överallt på kroppen. Den specifika bakteriesammansättning kallas för Bakterieflora. Har man för många av ena typer som till exempel “karies”bakterier kan man få oftare hål/karies i tänderna. 

 

Vad bör man göra för att minska risken för hål i tänderna?

  • Regelbunden tandborstning med fluortandkräm. Med tandborstning avlägsnar du beläggningar (bakterier) och med fluortandkräm stärker du emaljen för att minska risken för karies.

  • Mindre frekvens på sockerintag. Tänk på att torkad frukt, honung, läsk, chips osv är också socker (kolhydrater som ger näring till de “dåliga” bakterier. 

Alltså, man kan äta sött och gott, men hemligheten är att man inte gör det för ofta. Det tar ca 40 minuter för saliven att skölja bort socker och buffra till den rätta pH. Tillför man socker flera gånger per dag - matar man kariesbakterier så att de kan föröka sig. 

  • Dålig salivkvalité, för lite saliv och mineraliseringsstörningar i emaljen är andra orsaker till karies. Prata med din tandläkare om andra riskfaktorer som kan vara aktuella just för dig. 

20220418_130134_0000.png
bottom of page