top of page

Depuration eller tandrengöring

 

Tandsten är hård mineraliserad plack som inte kan borstas bort. Det bildas pga mjuka beläggningar ligger länge på tandytan och bakterier som finns i munhålan omvandlar dessa mjuka beläggningar till hård tandsten. Den kan sitta ovanpå tandköttet eller i tandköttsfickor vilket orsakar inflammation och även bennedbrytning. Därför är det viktigt att regelbundet rengöra tänder och tandköttsfickor. Den rengöring i professionel språk kallas för depuration då man avlägsnar tandsten med hjälp av handinstrument eller ultraljudsinstrument. Rengöring avsliutas med polering av tänder med en speciell pasta. 

 

Munhygieninstruktion är lika viktig och räknas som en del av behandlingen. Vi alla är människor och kan missa en (eller fler) yta. Fråga din tandläkare om tips och råd angående just din munhygien. 

 

Tandköttssjukdomar: gingivit och parodontit

 

Gingivit är en tandköttssjukdom då tandköttet blöder och är irriterad. Detta beror på inflammationsprocess orsakad av bakterier i beläggningar och tandstenen. Tidig behandlig och god munhygien minskar risken för att få tandlossning. 

 

Parodontit eller tandlossning är en sjukdom där förutom inflammation i tandköttet sker bennedbrytning då tänderna långsamt förlorar sitt fäste. Därför djupa tandköttsfickor behöver rengöras regelbundet för att hålla tandlossningssjukdom under kontroll. 

 

Tandlossning (Parodontit) är en kronisk sjukdom. Kronisk sjukdom innebär att man inte kan bota den helt och hållet, men man kan underhålla det utan försämring. 

1. Man behöver vara extra noga med munhygien och dagligen använda mellanrumsborstar eller tandtråd beroende på mellanrums storlek. Fråga din tandläkare om passande hjälpmedel.

2. Man bör sluta röka om man gör det. Rökning påskyndar tandlossningsprocessen. 

3. Har man andra sjukdomar, kan det bidra till tandlossningen. 

Diskutera din situation med tandläkare. 

20220418_130134_0000.png
bottom of page